Velká sleva 20 % na doplňky Bellicci a Sparwell! V košíku zadejte slevový kód BESP20 Do konce akce zbývá 6d 20m

Zavřít

Přehled materiálů: hovězí kůže Přehled materiálů: hovězí kůže

Přehled materiálů: hovězí kůže

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

6. října 2023

Kůže. To je oč tu běží. Tento elegantní, klasický, pevný a trvalý materiál okouzluje lidstvo už od počátků věků. A své pré bude jistě hrát v módním odvětví i po další století, ne-li tisíciletí. Proto jsme se pro vás rozhodli připravit průvodce koženými materiály, na které můžete při výběru nových módních doplňků narazit. A kterým začít? Jednoznačně hovězí kůží.

Už od pravěku lidé sázeli na trvanlivost, dobré izolační schopnosti a měkkost tohoto materiálu. A hovězí kůže se osvědčila i během starověku a středověku. Dnes, I přes konkurenci syntetických materiálů, zůstává stále oblíbená pro svůj estetický vzhled i kvalitu. A na kůži nesází jen ve světě módy, ale také v nábytkářství, automobilovém průmyslu, a dalších odvětvích. Nemluvě o tom, že kůže je ekologickým materiálem. Její využití znamená zpracování vedlejšího produktu masného průmyslu. To znamená, že se snižuje ztráta surovin a využívá se co nejvíce částí zvířat, což má vliv na udržitelnost.

Specifika hovězí kůže

Hovězí kůže je odolná, silná a pružná vrstva, která pokrývá svaly a orgány u hovězího dobytka. Skládá se z epidermis (vrchní vrstva) a dermis (spodní vrstva). Epidermis obsahuje rohoviny a keratin, což jsou látky, které zajišťují pevnost a odolnost kůže. Dermis obsahuje kolagenová vlákna, která zajišťují pružnost kůže.

Kůže zvířat se skládá ze tří částí, a to pokožky, škáry a podkožního vaziva. Kožešina po stažení ze zvířete vysychá a následně samovolně tvrdne. Proto se surovina namáčí, a poté dále zpracovává loužením, mízdřením, mořením a/nebo činěním.

Přehled materiálů: hovězí kůže 1

Jak se starat o módní doplňky z hovězí kůže

U módních doplňků z hovězí kůže, jako jsou kabelky, aktovky, peněženky, ale i rukavice nebo pásky, se o klasickém praní v pračce v podstatě nedá mluvit. Pokud vám navlhne nebo zmokne kožené oblečení, nechte ho uschnout při pokojové teplotě. Kožené oděvy mají také tendenci pohlcovat do pórů v materiálu prach. Pokud se tedy rozhodnete pro jejich vyčištění „po domácku”, otírejte je jen lehce namočeným hadříkem.

Pro ochranu kůže používejte speciální čistící přípravky. Po pečlivém vyčištění celé vnější plochy kůži vytřete čistým suchým hadrem a nechte pomalu vyschnout v teplé a suché místnosti. Nikdy ale nesušte na topení. Kůži nestačí pouhé umytí, je potřeba do pórů dostat na místo špíny čistý tuk, aby se vrátila její přirozená pružnost. Pokud máte nějaký delikátnější kožený kousek, určitě si s ním poradí ve specializované čistírně.

  • Jak kožené doplňky skladovat? Kožené módní doplňky skladujte při stálé teplotě, vyhněte se vlhku a přímému slunci. Kabelkám i pánským taškám bude nejlépe v šatníku nebo jiném tmavém prostředí, kde ale proudí vzduch. Také se vyhněte skladování ve vrstvách, společně s umělými materiály, které způsobují jejich vysušování.
  • Jak kůži impregnovat? Ošetřujícími přípravky na bázi včelího vosku neváhejte použít na kabelky, ale i boty či pásky. Určitě víte, jakou paseku na kožených kozačkách zanechá v zimě prosolená sněhová břečka. Obuv je proto dobré často impregnovat i proti vlhkosti.
  • Jak kůži čistit? Jen ne jar a voda! Pořiďte si čistící prostředek na kůži. Nouzově, na malé ploše, se dá použít tučné tuhé mýdlo s vodou a následně tělové mléko. V případě nejvyšší nutnosti se nechají využít i dětské čistící ubrousky. Ty by měly bez problému dostat pryč každé velké znečištění.
Přehled materiálů: hovězí kůže 2

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.