Vybrali jsme pro vás dámské batohy do města na jaro Vybrali jsme pro vás dámské batohy do města na jaro

Vybrali jsme pro vás dámské batohy do města na jaro

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

26. února 2024

Vyměňte toto jaro kabelky za batohy! Ten už totiž dávno neznamená jen retro návrat do dětství nebo nevkusný obal na notebook. Návrháři po celém světě zařazují batohy do svých kolekcí, spolupracím slavných jmen a sportovních značek se daří, a tento původně praktický doplněk se stává trendy záležitostí roku.

Od roku 2019 se zvedla vlna zájmu o dokonalý batoh, který se nebude pouze hodit k vašemu outfitu, ale stane se jeho hlavní dominantou. Od rána až do večera. Protože tzv. městský batoh by měl být všechno na co vzpomenete, jen ne nudný. Jak se s takovou výzvou popasovaly jednotlivé značky? Podívejte se na náš výběr dámských batohů do města na jaro 2024.

Vybrali jsme pro vás dámské batohy do města na jaro

Jak vybrat kvalitní městský batoh

Nemáte s kabelkou dostatečně volné ruce? Nebo váš předchozí batoh dosloužil? Ať jste se pro výběr batohu rozhodly z jakéhokoliv důvodu, udělaly jste dobře. A my vám teď povíme, podle čeho vybírat.

Funkce dámského batohu

V první řadě je nutné vědět, co od nového batohu očekáváte a kam všude byste ho chtěly přibrat.

  • Dojíždění: Ať už dojíždíte do práce, nebo do školy, budete pravděpodobně hledat městský batoh, do kterého se vám pohodlně vejde notebook, lahev s vodou, svačina a další nezbytnosti, které nutně potřebujete.
  • Práce: Pokud nejste příznivcem aktovek, můžete najít mnoho stylových variant, které jistě poslouží jako velmi kvalitní alternativa pro běžné nošení do práce. Menší městské batohy mají své příznivce mezi všemi, kteří rádi nosí na zádech menší svačinku a spoustu dalších věcí.
  • Cestování: Pokud rádi vyrazíte na víkendový výlet do přírody nebo do města,, jistě budete hledat mezi batohy, které poskytují dostatečný prostor a pohodlný zádový systém.
    Sport: Některé z vás si jistě také oblíbily nošení batohů do fitness centra nebo tělocvičny. A proč také ne? Dnešní modely nabízí moderní design i specializované přihrádky pro milovníky aktivního životního stylu.

Velikost a objem dámského batohu

Batoh by měl optimálně plnit vaše prostorové požadavky. Snažte si ho vybrat tak, aby nebyl pro vaše každodenní potřeby ani příliš velký, ani malý. Podle objemu batohy dělíme do následujících tří kategorií.

  • Malé městské batohy 10–20 litrů: Tato skupina batohů představuje kompaktní a minimalistickou variantu pro všechny, kteří s sebou nepotřebují nosit příliš věcí. Malý batoh je přímo jako dělaný pro krátké výlety nebo běžné každodenní pochůzky, jako jsou například návštěvy kaváren nebo cesty do práce.
  • Střední městské batohy 20–30 litrů: V této kategorii najdete univerzální pomocníky pro vaše každodenní toulky městem až po jednodenní výlety v terénu. Tyto batohy poskytují zpravidla více organizačních možností než menší batohy. Běžně u nich naleznete speciální kapsy na notebook a menší kapsičky na drobnosti.
  • Velké městské batohy 30–40 litrů: Pokud jste zvyklí dennodenně přenášet velké množství věcí, ať do práce, nebo na výlety s malými dětmi, jistě oceníte batohy z nejobjemnější kategorie nad 30 litrů. Tomu je většinou přizpůsobena i konstrukce batohů, která mívá důkladně polstrované ramenní popruhy.

Materiál dámského batohu

Materiál ovlivňuje kromě celkového estetického dojmu také další vlastnosti batohu. Před výběrem byste měly mít představu o tom, jaké zátěži bude batoh pravidelně vystavován. Materiál samozřejmě ovlivňuje i celkovou hmotnost batohu. Pokud tedy hledáte skutečně lehoučký batoh, měly byste se porozhlédnout mezi batohy z nylonu nebo polyesteru. A pro někoho může být rozhodujícím faktorem také dopad použitých materiálů na životní prostředí. je toho zkrátka víc, než dost.

  • Kůže: Kožené batohy jsou populární volbou pro všechny, kteří hledají elegantní módní doplněk. Pravá kůže je poměrně odolný materiál, který při vhodné údržbě může sloužit dlouhá léta. S léty navíc kůže nestárne, ale získává atraktivní patinu.
  • Nylon: Nylon je lehký materiál, který je oblíbený pro svou snadnou údržbu a příznivou cenu. Mimo to je také nylon poměrně odolný proti oděru a udržuje si po dlouhou dobu stálou barevnost.
  • Polyester: Batohy vyrobené z polyesteru se bez problémů hodí pro běžné každodenní nošení. Na polyesterových batozích také jistě oceníte, že jsou poměrně lehké a v případě, že vám zmoknou, i rychle schnou. V neposlední řadě je jejich nespornou výhodou i cenová dostupnost.

Design dámského batohu

Předpokladem úspěchu je samozřejmě i to, aby nový batoh lahodil vašemu oku. Na výběr máte z celé řady stylových variant od elegantních kousků, které nebudou ostudou na žádném byznys meetingu, po batohy sportovnějšího vzhledu, které nebudou působit jako pěst na oko, pokud s nimi vyrazíte na kole do práce. Záleží ale jen na vás. A nezapomeňte, že batohy se hodí i k romantickým šatům. Díky širokému výběru si můžete v dnešní době vybrat ten dokonalý kousek právě pro vás.

Vybrali jsme pro vás dámské batohy do města na jaro

Nejlepší značky dámských batohů

Při výpravách do města chce většina z nás mít stoprocentně volné ruce, a proto se batohy také staly stálicí na poli módy. O tom ví své i značky jako Tamaris, Burkely nebo Greenwood, které každoročně vychází s novými kampaněmi nabitými sportovnjěšími ruksaky, romantickými batůžky i moderními kabelkovými batohy. A jak vypadají kolekce pro rok 2024? Takto!

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.