Velký přehled francouzských značek kabelek, batohů i peněženek Velký přehled francouzských značek kabelek, batohů i peněženek

Velký přehled francouzských značek kabelek, batohů i peněženek

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

22. března 2024

Nejen Itálie je kolébkou módy. Francouzský módní průmysl je známý po celém světě a svým stylem i průkopnickými nápady ho ohromuje již po celé generace. A není divu, že ty nejslavnější kabelky pochází právě ze země Galského kohouta. To ale rozhodně není vše, co nám jejich móda přinesla. Za zmínku rozhodně stojí i peněženky nebo batohy do města.

Francie je dlouhodobě považována za jedno z epicenter módního světa. A její vliv sahá až do středověku, kdy se móda začala formovat. V 17. a 18. století ve Francii začaly vznikat první trendy, a to především díky dvorským kruhům a vlivu francouzské šlechty. V této době vznikla také první haute couture, což jsou ručně šité a přizpůsobené oděvy vyrobené pro bohatou klientelu. V 19. století už francie dominovala v oblasti módního průmyslu a vznikly zde první módní domy, jako například Maison Worth a Maison Lanvin, které položily základy pro další rozvoj haute couture. Ve 20. století se Francie stala mezinárodním módním kapitálem. Toto období také patřilo legendárním návrhářům, jako Coco Chanel, Christian Dior a Yves Saint Laurent. V 21. století zůstává Francie jedním z nejdůležitějších hráčů v módním průmyslu. i když se celkově módní scéna stala mnohem více globální a rozmanitá. Vedle tradiční haute couture a luxusních módních domů získaly vliv také streetwearové značky a designéři z různých koutů světa. Francouzští designéři ale stále hrají „pré” a jsou součástí nejvyšších okruhů módního průmyslu.

Velký přehled francouzských značek kabelek, batohů i peněženek

Jak nosit kabelky a batohy s francouzským šarmem

Francouzi mají zkrátka schopnost dát každému outfitu ten správný: "Je ne sais quoi". A jedním z klíčových prvků francouzského stylu jsou kabelky, peněženky i batohy, které nejenže slouží jako funkční doplňky, ale také dodávají outfitu šmrnc a eleganci. Důležité je ale vybrat takový doplněk, který padne jako ulitý právě vám. A který se také bude skvěle hodit k vašemu stylu i osobnosti.

  • Minimalistická elegance s kabelkou: Francouzské ženy jsou známé svou schopností udělat velký dojem s minimálním úsilím. Když jde o kabelky, preferují jednoduché a elegantní designy, které dokážou zvýraznit celkový outfit. Klasické černé, hnědé nebo neutrální barvy jsou vždy bezpečnou volbou, která se snadno kombinuje s různými styly a barvami oblečení.
  • Neformální šik s taškou přes rameno: Francouzi jsou mistry i v umění vypadat neformálně šik. Kombinace tašky přes rameno s ležérním outfitem, jako džíny a bavlněná košile, je typickým projevem francouzského stylu. Volte jednoduché a minimalistické tašky, které dodají vašemu outfitu ležérní a elegantní vzhled, a zároveň se budou snadno kombinovat
  • Sportovně elegantní s batohem: Batoh je jedním z nejoblíbenějších doplňků posledních let, a to i mezi Francouzi. A nosí ho především jako sportovní doplněk k volnočasovému stylu. Tak například ženských áčkových šatů, džínové bundy a batohu je již nesmrtelná. Pokud se i vy rozhodnete pro tuto investici, zaměřte se na kvalitní batůžky z kůže, které vám vydrží dlouhá léta a budou vždy vypadat na úrovni.
  • Vintage šarm s peněženkou: Pro dosažení autentického francouzského šarmu nezapomeňte na retro peněženky, které jsou typickým prvkem francouzské elegance. Retro kousek s autentickým zapínáním nebo strukturou materiálu dodá outfitu jedinečnost a osobitost. A nebojte se prohlédněte si i second handy nebo trhy s vintage módou, kde můžete najít unikátní a originální peněženky, které dodají vašemu outfitu ten pravý francouzský šarm.

3 francouzská módní tabu

Francouzská móda se může zdát pouze elegantní a jednoduchá, ale věřte, že je spojena s pravidly, která Francouzi dodržují, a která jsou nedílnou součástí jejich módní identity. Které to jsou?

  1. Přizpůsobování se trendům: Jedno z hlavních francouzských módních tabu je nadměrné přizpůsobování se trendům nebo sezónním kolekcím. Přespříliš módní kousky totiž působí nepřirozeně a neautenticky.
  2. Přehnaná excentricita: Francouzi obecně preferují sofistikovaný a subtilní styl před výraznou a přehnanou excentricitou. Příliš výrazné kombinace barev, vzorů nebo doplňků totiž mohou působit až moc okázale a odporují principům jednoduchosti a elegance.
  3. Přílišné odhalování: Francouzský styl se obecně spíše drží decentní elegance než příliš odhalujících kousků. Takže: Sexy ano. Sexisticky nikoliv. Příliš vysoké rozparky, hluboké výstřihy nebo těsné oblečení tak mohou být vnímány jako nevkusné nebo hrubé a vulgární.
Velký přehled francouzských značek kabelek, batohů i peněženek

Top francouzské značky kabelek, batohů a peněženek

Pokud tedy přemýšlíte nad koupí módního doplňku některého z francouzských výrobců, určitě můžete sáhnout po kabelce či tašce Yves Saint Laurent, Chanel nebo Dior. Nebo se můžete zaměřit na značky, jejichž jméno možná nezáří tak jasně, ale jejich kvalita i originální design je srovnatelný. A v neposlední řadě za ni tolik nezaplatíte.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.