Módní pravidla pro nošení dámských ledvinek Módní pravidla pro nošení dámských ledvinek

Módní pravidla pro nošení dámských ledvinek

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

10. března 2024

Už nějakou tu sezónu patří mezi největší superstar na poli módy a pravidelně se objevují i na módních přehlídkách. Ledvinky jsou zkrátka v kurzu. My pro vás máme tipy, jak ledvinku nosit a s čím ji kombinovat. Uvidíte, že si tenhle doplněk oblíbíte, nebo dokonce zamilujete.

Historie dámských ledvinek

Trend ledvinek dokazuje, že móda se vrací. Tento malý vak na zip byl totiž velice populární již v 80. a 90. letech minulého století. Obzvlášť divoká móda devadesátek byla tomuto doplňku hodně nakloněná. Kdo chtěl být tehdy stylový, ten oblékal džíny, crop top a kolem boků nosil ledvinku. Někteří to okořenili ještě ponožkami v sandálech. Jejich úplné počátky ale sahají ještě mnohem dál, než by si kdokoliv z nás uměl představit, a to do 15. století. Tehdy byly nazývány "tasčeky", a používaly se jako praktické úložné prostory pro drobné předměty. Začátkem nového milénia se načas vnímání ledvinek úplně otočilo a začaly být považovány za symbol nevkusu. Poptávka tak prudce poklesla a zboží se začalo ztrácet z pultů obchodů. V roce 2018 ale ledvinky nabraly druhý dech. A to poměrně výrazně. Zatímco na začátku si jich všímali výhradně vyznavači vintage stylu, dnes je nosí úplně všichni, včetně celebrit, jako je Kim Kardashian či Rihanna. A ve svém portfoliu je mají i takové značky jako Louis Vuitton, Dior nebo Armani.

Módní pravidla pro nošení dámských ledvinek

Proč si dámskou ledvinku koupit

  • Jedná se o stylový doplněk a seženete je ve všemožných velikostech, tvarech i barvách. Každá žena si tak najde ledvinku, která 100% pasuje k jejímu vkusu.
  • Mají všestranné využití. Oceníte je na dovolené, při výletech po památkách, na kávě i na party.
  • Vejdou se do nich všechny nezbytnosti jako mobil, klíče a peníze.
  • Budete mít volné ruce. Už žádné nošení tašky na předloktí a hlídání si, abyste ji někde nezapomněli. Ledvinku máte pořád u sebe a nemusíte nic kontrolovat.
  • Sportujete? Ledvinka na běhání nebo na kolo je přesně to, co vám možná ještě chybí.
  • Jsou dokonale variabilní. Ledvinky můžete nosit kolem boků, pasu nebo přes rameno.
  • Ledvinka je skvělá na koncerty a všude tam, kde je větší koncentrace lidí. Cennosti tak přece jen budou ve větším bezpečí, než když je máte v batohu na zádech.

Jak dámskou ledvinku nosit

Dámské ledvinky možná máte spojené především se sportovním stylem. Skvěle ale vypadají i s jinak ryze elegantními outfity.

Ledvinka kolem pasu je nesmrtelná klasika

Jste praktičtí a máte ledvinku na mobil či jiné cennosti? Nemusíte s ní vymýšlet žádné složitosti, ale hezky po staru ji zapnout kolem pasu. Pokud znáte svůj typ postavy, ledvinka se dá skvěle využít ke zdůraznění předností. Obzvlášť ženy s pěkně tvarovaným pasem na něj takto mohou upozornit. A s čím ledvinku kolem pasu kombinovat? Trendy je tepláková souprava. Společně s teniskami a sportovní ledvinkou Nike stvoříte dokonalý volnočasový outfit ideální třeba i na cesty. Když kolem pasu uvážete koženou ledvinku, sáhněte po elegantnějším oblečení. Můžete zkusit například sexy bodycon šaty nebo chinos kalhoty a tričko.

Ledvinka přes rameno aneb ležérní styl

Další způsob nošení ledvinky je přes jedno rameno. Zejména u elegantnějších looků vypadá tento způsob nošení mnohem lépe. A jak ji kombinovat s oblečením? Áčkové nebo květinové šaty, a případně džínová bunda. To je ideální kombo na téměř jakoukoliv příležitost. A naším tipem na letošní léto je kombinace saténové polo-dlouhé sukně s mikinou.

Ledvinka napříč jako moderní crossbody

Jeden z nejžhavějších trendů současnosti je ledvinka nošená ve stylu crossbody, tedy napříč. Ta v té chvíli připomíná spíš malou kabelku než sportovní doplněk. S čím takto ledvinku kombinovat? Maximálně stylově vypadá přes sako nebo vypasovanou džínovou bundu. Na koncert ji zase dejte pod bundu, kterou ideálně nechte rozepnutou, ať ledvinka hezky vynikne. K tomu už jen široké kalhoty a můžete vyrazit.

Nejkrásnější dámské ledvinky na Kabelečkách

Výběr je skutečně téměř neomezený a je tedy dobré si před nákupem položit několik otázek, jako který materiál preferujete, jaká velikost a barva vám bude sedět nebo jaký na ní máte rozpočet. A poté už zbývá jediné, a to rozhodnout se pro konkrétní značku. U Kabeleček můžete vybírat z celkem dvaceti sedmi výrobců, ale pět z nich přesto něčím vyniká.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.