Jak poznat pravou kůži? Jak poznat pravou kůži?

Jak poznat pravou kůži?

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

19. října 2022

Víte, jak poznáte pravou kůži od té umělé? Že ne? Uklidníme vás, ono to totiž není tak úplně jednoduché. Samozřejmě jsou případy, kdy pouhým hmatem či čichem poznáte, že držíte pravou kůži. Výrobci syntetické kůže jsou však natolik šikovní a vynalézaví, že dokáží pravou kůži napodobit tak, že je prakticky k nepoznání. Ale nebojte, pořád existuje pár fíglů, které vám zaručeně napoví. Vyvarujte se nepříjemnému zjištění, že vaše drahá kabelka či taška vlastně vůbec není kožená a vy jste byli oklamáni. Mrkněte na našich pár tipů a jste v suchu.

Nejdříve si ujasněme, jaké jsou vlastně rozdíly mezi pravou a umělou kůží. Ta „pravá“ originální kůže je vyrobena z kůží zvířat. Zpravidla jde o dobytek, ovce, kozy, prasata a další. Ta umělá kůže je naopak vyrobena z tkaniny, která je následně ošetřena barvivem, voskem nebo třeba polyuretanem. Díky nejrůznějším způsobům ochrany a úpravy je pak velmi podobná pravé kůži a není jednoduché ji rozeznat. Ať už patříte mezi fanoušky pravé či umělé kůže, vždy je dobré vědět, jakou kůži právě držíte. A jak to tedy poznáme?

Pravou kůži poznáte podle štítku

Asi nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda je jedná o pravou či umělou kůži je – podívat se na štítek. Pravé kožené výrobky hrdě nosí logo či štítek s touto informací. Pokud naopak najdete výrobek se štítkem „umělá kůže“ je velmi nepravděpodobné, že by se v tomto případě jednalo o kůži pravou.

Pravou kůži poznáte podle okrajů

Pokud si nebudete jistí, zda v ruce držíte kožený výrobek či nikoli, mrkněte pozorněji na jeho okraje. Kůže, jako přírodní materiál, působí díky svým vláknům více „roztřepeně“ a neupraveně. Naopak pokud se vám budou zdát okraje precizně upravené, zarovnané, případně „pěnové“, s velkou pravděpodobností se nejedná o pravou kůži.

Pravou kůži poznáte podle pórů

Jak u umělé, tak i u pravé kůže můžete při podrobnějším zkoumání vidět na povrchu póry. Fór je ale v tom, jak jsou tyto póry rozmístěny. Zatímco umělá kůže bude mít konzistentní vzor, póry na pravé kůži jsou rozmístěny nepravidelně a mají různou velikost.

Pravou kůži poznáte na dotek

Pravou kůži poznáte i na dotek. Pokud se vám hned při prvním doteku bude zdát povrch příliš hladký, rovnoměrný a celiství, vězte, že držíte spíše kůži umělou. Napoví i flexibilita. Pravá kůže je zpravidla více pružná a příjemná na dotek.

Pravou kůži poznáte podle vůně

Dříve se znalci kůže řídili pouze čichem, pravá kůže má totiž svou specifickou vůni, kterou je jen velmi těžké napodobit. Pokud jde o kůži surovou, zcela jistě ji od té umělé rozeznáte a nemusíte být žádný znalec. Pokud se ale bavíme o kožených výrobcích, rozpoznání už je krapet složitější. Na trhu totiž existují parfémy, které dokážou „navonět“ umělou kůži tak, že ji od té pravé rozeznáte jen těžko.

Pravou kůži poznáte podle ceny

Pro mnohé je důkazem pravosti kůže také cena. Není tajemstvím, že za pravou kůži je potřeba si připlatit, a tak bývají výrobky z ní zpravidla dražší. Výjimka ale potvrzuje pravidlo. Nedívejte se na cenu jako na jediný faktor. Cenu výrobku ovlivňuje i značka, zpracování a spousta dalších věcí. Může se tedy stát, že za kabelku zaplatíme nemalou částku a zjistíte, že vůbec není kožená.

Pomohli jsme vám? My doufáme, že ano. A nebojte, u nás žádné triky zkoušet nemusíte. U produktů máte materiál vždy uveden.

A tip na závěr? Krásné, kožené kousky najdete například i u značek Facebag, Calvin Klein, Hexagona, Lagen a Katana.

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

Psaní je její vášní už od mala. Odborněji se mu však věnuje od roku 2017. Zajímají ji především témata týkající se módy a životního stylu. Její hlavní náplní je nejen psaní článků, ale i textace webů a emailový marketing. Snaží se, aby byly její články a texty poutavé, přínosné a zábavné zároveň.