Budoucnost módy: ryby, ananas a pavouci Budoucnost módy: ryby, ananas a pavouci

Budoucnost módy: ryby, ananas a pavouci

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

6. října 2022

Kabelky, peněženky, boty a další doplňky z hovězí kůže dnes asi už nikoho nepřekvapí. Výjimkou není ani využití kůže z exotičtějších zvířat. S prodejem kožených výrobků jde však ruku v ruce také vlna kritiky, která přichází od odborníků i některých koncových zákazníků. Minulý týden přišel britský deník The Daily Telegraph s článkem, ve kterém představuje ekologicky šetrnější materiály.

Exotické, ale ekologické

Kde jsou stížnosti, tam je i příležitost. Té se rozhodly využít Heidi Carneau a Adele Taylor. Společně navázaly spolupráci s rybí farmou z Islandu, která jim dodává kůži z lososů. Jedna korejská společnost jim zase poskytuje kůži z úhořů.

Ačkoliv to zní neuvěřitelně, rybí kůže je stejně odolná jako jiné kůže dostupné na trhu. Velice snadno vstřebává barvivo a Heidi a Adele tak mohou produkovat kabelky a peněženky v širokém spektru barev.

V současné době dámy prodávají výrobky na svém e-shopu, do budoucna však chtějí rozšířit výrobu a věří, že je z rybí kůže možné vyrobit cokoliv: kabelky, peněženky, boty, zavazadla nebo dokonce nábytek.

Doplňky z ananasových vláken

S další ekologickou novinkou přicházejí firmy Puma a Camper. Snaží se experimentovat s ekologickou alternativou kůže, která je vytvořena z vláken ananasových listů, které jsou odpadním produktem při zpracování ananasů. Vzniknuvší materiál se nazývá Pinatex.

O to, aby byl využíván v textilním průmyslu, se zasloužila dřívější konzultantka přes kožené výrobky Carmen Hijosa, která ji objevila na Filipínách. Metr čtverečný Pinatexu je téměř dvakrát levnější než kůže a podle Carmen může velmi dobře sloužit na výrobu kabelek, bot, klobouků, nábytku i interiérového vybavení..

Až pětkrát pevnější než ocel

Ne všechny materiálové inovace se zaměřují na alternativu kůže. Spiber je japonský univerzitní projekt, který vytváří umělé pavoučí hedvábí, které slouží k širokému využití. Od oblečení až po umělé lidské cévy.

Pavoučí hedvábí je odolnější než Kevlar a tak Spiber zvažuje jeho využití k výrobě pancéřů a dalších ochranných výrobků.
Aby společnost dokázala, že materiál najde využití i v každodenní módě, rozhodla se vytvořit nádherné modré šaty, při jejichž výrobě bylo využito pouze toto hedvábí.

Zdroj náhledového obrázku je www.telegraph.co.uk

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

Psaní je její vášní už od mala. Odborněji se mu však věnuje od roku 2017. Zajímají ji především témata týkající se módy a životního stylu. Její hlavní náplní je nejen psaní článků, ale i textace webů a emailový marketing. Snaží se, aby byly její články a texty poutavé, přínosné a zábavné zároveň.