Jak si správně zabalit do příručního zavazadla Jak si správně zabalit do příručního zavazadla

Jak si správně zabalit do příručního zavazadla

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

8. července 2023

Vybrat si ideální kufr na dovolenou je jedna věc. Efektivně si zabalit, aby byl využit každý centimetr, je ale věc druhá. My s vámi dnes posdílíme jednoduchý návod, jak na to. A samozřejmě i několik tipů na ta nejlepší kabinová zavazadla.

Dovolená, prodloužený víkend a cestování obecně jsou zážitkem, na které se většina z nás vždy těší. Ještě předtím, než se ale rozsvítí ikona bezpečnostních pásu na palubě, zapnou motory a vy se vznesete vstříc novým zážitkům, si musíte zabalit. A leckdy je potřeba vše vměstnat do palubního zavazadla. Dříve byly naše možnosti trošku větší, ale s nástupem korony a úpadkem mnoha společností, se letečtí dopravci rozhodly pro nové kroky, jejichž součástí byla i změna rozměrů právě příručních zavazadel. A rozhodně ne ku našemu prospěchu. Takže jsme se museli všichni trošku uskromnit. Ale to nevadí. Protože kdo nechce hledá důvody, ale ten kdo chce, hledá způsoby. A my máme těch způsobů hned několik.

Jak si správně zabalit do příručního zavazadla 1

Jak si zabalit do palubního kufru

Příprava

  • Předtím, než s balením začnete, doporučujeme zjistit, jaká pravidla platí pro příruční zavazadlo u vaší letecké společnosti. Pravdou je, že se vesměs moc neliší, ale mohou mít drobné odchylky především v povolených rozměrech. To vám ušetří pozdější komplikace na letišti.
  • Důležité doklady, jako pas, letenka, rezervace hotelu, a další, uložte v kufru do malých, oddělených kapsiček, nebo si je ideálně nechte v kabelce. Ano, chceme vám pomoct s balením ale věřte, že i tak po něm bude váš malý kufřík plný a přehrabovat se v něm na letišti nechcete.

Uspořádání věcí v palubním zavazadle

  • A jdeme na to nejdůležitější. Ukládání a uspořádání věcí v zavazadle je primární. Při správném skládání a využití prostoru totiž můžete získat další místo navíc, a to jistě ocení každý, kdo někdy cestoval s malým kufrem.
  • Začněte od největších kousků oblečení a ty rolujte. Ano, rolujte je do válečků. Tato forma balení má totiž hned dvě obrovské výhody. Dobře srolované oblečení totiž ve finále nikdy nezabere tolik místa, jako to klasicky složené. A zároveň má mnohem menší tendence se mačkat. To později uvidíte například na tričkách.
  • Společně, s těmi největšími položkami, myslete i na boty. Ty je jednoznačně nejlepší zasunout do sebe, pokud se jedná například o pantofle nebo sandály. Pokud si balíte tenisky, uložte je do kufru, tak aby zabíraly co nejméně prostoru, tedy protilehle. Co se týká bot, myslete i na čistotu v kufru. Pravděpodobně si totiž sebou neberete zcela nové modely, ale obuv, kterou už jste nosili. Proto je před zabalením vložte do odděleného obalu, nebo jim alespoň umyjte podrážku, aby nezašpinily další věci ve vašem zavazadle.
  • Na čistotu a hygienu myslete i při balení spodního prádla, nebo například plavek. I tyto věci si zaslouží svůj vlastní, oddělený prostor.
  • Kosmetika umístěte do průhledného, uzavíratelného obalu. Určitě ji také zabalte jako jednu z posledních položek a nechte úplně nahoře. Pokud váš kufr neodbavujete a jdete s ním přes osobní kontrolu (což se v případě příručních zavazadel stává) ji nebudete muset zdlouhavě hledat. A ještě předtím, než ji zabalíte, nezapomeňte z obalu vyfouknout přebytečný vzduch. Stačí, když, těsně před uzavřením, na obal lehce stlačíte rukama a máte to.
  • Elektronika by stejně, jako kosmetika, měla být sbalená až nakonec. Platí pro ní totiž stejná pravidla a během kontroly na letišti jí musíte vyndat. Také je lepší u ní zkontrolovat například stav baterií. věřte, že baterka vyteklá v kufru, je něco, co na dovolené řešit nechcete.

Organizace dalších nezbytností v palubním zavazadle

  • Cennosti, knihy, a další ideálně umístěte v oddělených kapsičkách. Pokud je necháte v hlavním prostoru zavazadla, ujistěte se alespoň, že se nepoškodí a zabalte je například do oblečení. A pokud už ani tam nemáte místo, zkuste například vnitřní části bot. Věřte, že skvěle poslouží jako další prostor k využití i bezpečná ochrana všech vašich cenností.
  • V neposlední řadě myslete i na to, aby byl obsah zavazadla dobře upevněn, a nedocházelo tak k posunu nebo hůř, k ničení vašich věcí.

Jeden favorit na závěr

Skořepinový kufr Benetton. To je za nás číslo jedna. Tento fešák v sobě totiž snoubí kombinaci funkčnosti, spolehlivosti, bezpečí a designu, a toho si ceníme. S rozměry 55 x 40 x 20 cm odpovídá požadavkům většiny dopravců, na maximální míry, a navíc je vyroben z extra silného ABS materiálu, který je velmi odolný a vhodný i pro náročnější cesty. Kufr má čtyři kolečka, schopná rotace o 360 stupňů, teleskopické držadlo a kombinační zámek TSA. Vnitřní prostor je prakticky a nabízí dva oddělené prostory na zip a s popruhy.

  • Kabinový cestovní kufr United Colors of Benetton Aura S - černá
  • Kabinový cestovní kufr United Colors of Benetton Aura S - černá
  • Kabinový cestovní kufr United Colors of Benetton Aura S - černá
  • Kabinový cestovní kufr United Colors of Benetton Aura S - černá

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.