Velká sleva 20 % na doplňky Bellicci a Sparwell! V košíku zadejte slevový kód BESP20 Do konce akce zbývá 6d 2h 45m

Zavřít

Jak pečovat o pánskou koženou tašku Jak pečovat o pánskou koženou tašku

Jak pečovat o pánskou koženou tašku

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

25. října 2023

Vybrat si ideální pánskou koženou tašku je jedna věc. Udržet ji ale stále jako novou je věc druhá. Kožené materiály odolávají opotřebení a vydrží i mnoho sezón, to ale nic nemění na faktu, že vše, co používáme se postupně obnosí. A proto je dobré se o vaše módní doplňky pravidelně starat.

Pánské kožené tašky budou už navždy populární, a to nejen jako praktický doplněk, ale i jako skutečně nadčasový kousek. A určitě se nejedná o trend posledních let. První zmínky o používání kožených vaků pocházejí z doby starověkého Egypta, kde byly vyrobeny z tkanin i kůže a sloužily k uchování cenností a osobních předmětů. V římské říši se objevily první pánské tašky, nazývané loculus, které byly často zhotoveny z kůže. Muži je nosili přes rameno nebo si je připínali na opasek a byly využívány k nošení peněz. Během středověku byly vyráběny z kožešin, kůže, a dalších přírodních materiálů a sloužily k nošení věcí na cestách. V době renesance se pak kožené tašky začaly stávat tím, čím je známe i dnes, tedy módním prvkem. Ve 20. století se definitivně staly symbolem elegance a luxusu. A vznikly také ikonické designy, jako jsou brašna nebo aktovka. Dnes jsou pánské kožené tašky dostupné v různých stylech, tvarech i barvách a jsou využívány jako módní doplňky, které vyjadřují osobní styl a vkus nositele.

Jak pečovat o pánskou koženou tašku 2

Jak se starat o koženou tašku

Pečování o koženou tašku je základním krokem k její dlouhé životnosti a zachování šarmu. Správná údržba zajistí, že taška bude vypadat stále skvěle, a bude také méně náchylná k případným nežádoucím vlivům. a jak tedy na to? Jak na pravidelnou údržbu i případné čištění nečistot?

Čištění

Pravidelné čištění je základem celkové péče. Používejte měkkou houbičku nebo hadřík, navlhčený teplou vodou. Opatrně setřete nečistoty a prach. Pokud se na tašce objeví skvrny, zkuste je setřít navlhčeným hadříkem. Nikdy určitě nepoužívejte tvrdé houbičky nebo abrazivní čisticí prostředky, které by mohly poškodit povrch.

Ochrana

Kožená taška by rozhodně nikdy neměla přijít celá do vody. Pokud je taška namočená, nechte ji přirozeně uschnout při pokojové teplotě. Nepoužívejte žádné umělé zdroje tepla, jako jsou fény či radiátory. To by mohlo koženku deformovat. Také se vyhněte slunečnímu záření, které by mohlo poničit barvu. Pečování o pánskou koženou tašku vyžaduje trpělivost a péči, ale stojí to za to.

Ošetřování

K ošetření kožené tašky použijte speciální péči. Existují různé krémy a impregnace, které zajišťují, že kožená taška zůstane hebká a chráněná. Aplikujte ošetření podle návodu na obalu a nechte ho pořádně vsáknout. Kůže zkrátka potřebuje svůj čas.

Ukládání

Pokud tašku zrovna nepoužíváte, uložte ji do obalu, abyste zabránili kontaktu s prachem a vlhkostí. Je také dobré vložit vnitřní náplň, například novinový papír, a to pro zachování jejího tvaru.

Doplňky

Pravidelně také kontrolujte, zda jsou v dobrém stavu kovové prvky, popruhy, a další části vaší kožené tašky. Případné poškození by mělo být co nejdříve opraveno. Na menší opravy jistě stačíte doma. Zrezivělé části nebo větší ošetření můžete vyřešit v obchodě, zaměřeném přímo na kožené zboží.

Jak pečovat o pánskou koženou tašku 1

Značky pánských tašek z kožených materiálů

Bez ohledu na to, zda preferujete střízlivý a klasický vzhled, nebo se chcete vyznačit extravagancí, existuje celá řada značek, které se zaměřují na konkrétní design i druh přírodní kůže. my jsme pro vás vybrali 4 výrobce, kteří jsou svým stylem velmi specifičtí a jistě padnou do oka každému z vás.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.