Jak čistit kovové prvky na módních doplňcích Jak čistit kovové prvky na módních doplňcích

Jak čistit kovové prvky na módních doplňcích

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

26. května 2023

Kovové detaily jsou u každého módnímu doplňku tou pověstnou třešničkou na dortu. Mohou být elegantní ozdobou i drsným parťákem. Stejně, jako je dokážou něčím obohatit, jim ale umí i ubrat na kráse. A to v případě, že se o ně nestaráme, a po čase tak ztratí svůj pověstný lesk.

Kovové prvky mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je nerezová ocel, mosaz nebo hliník a úprava může být lesklá i matná. Nerezová ocel je jedním z nejoblíbenějších materiálů pro kovové prvky. Udržuje totiž svůj lesk po dlouhou dobu. Navíc je i poměrně tvárná, takže se nechá využít pro téměř jakýkoliv tvar a design. Dalším často používaným materiálem je mosaz. Mosazné prvky poskytují teplejší a více vintage vzhled. Tento materiál se navíc snadno kombinuje s jinými materiály, jako je kůže nebo textil. Zlaté a stříbrné prvky jsou tradiční volbou pro módní doplňky, s luxusním a sofistikovaným vzhled.

Jak čistit kovové prvky na módních doplňcích

Tašky, kabelky a další módní doplňky s kovovými prvky vám dodají eleganci a styl. Doplňky, jako spony, zipy, nebo řetízky hrají důležitou roli v celkovém vzhledu. Aby vaše taška či kabelka ale vypadala stále skvěle, je nezbytné kovovým částem věnovat pravidelnou péči a udržovat je čisté. Jsou totiž často vystavovány různým vnějším vlivům, které způsobují jejich znečištění a ztrátu lesku. Pro udržení původního vzhledu jsou důležité správné postupy i vhodné čisticí prostředky. Níže jsme pro vás připravili krátký návod, jak na to.

Jak čistit kovové prvky na módních doplňcích 2

Co budete potřebovat:

  • Hadřík s jemnou strukturou nebo mikrovláknová utěrka
  • Mírný čisticí roztok (například tekuté mýdlo nebo speciální čistící prostředek určený přímo na kovy)
  • Miska s teplou vodou
  • Zubní kartáček

Jak postupovat:

  • Do misky s teplou vodou přidejte malé množství čistícího prostředku. Důležité je, aby prostředek nebyl příliš agresivní a neobsahoval abrazivní látky, které by mohly poškodit povrch kovu.
  • Před čištěním kovových prvků je dobré je připravit. Odstraňte tedy případné nečistoty i prach, hadříkem nebo utěrkou. Důkladně se přitom zaměřte na oblasti kolem spojů nebo nejrůznějších otvorů.
  • Zubní kartáček namočte do připraveného roztoku a začněte jemně čistit kovové prvky. Přitom se vyvarujte přílišnému tření nebo nárazům, které by mohly způsobit poškození.
  • Po dokončení čištění, namočte hadřík nebo utěrku do čisté vody a důkladně kovové prvky otřete.
  • V ideálním případě na závěr použijte impregnační prostředek na kovy, který je chrání je před oxidací, ztrátou lesku a dalšími vlivy.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.