Top kabelky ze syntetických materiálů Top kabelky ze syntetických materiálů

Top kabelky ze syntetických materiálů

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

22. prosince 2023

Pravá kůže má ve světě módy neodmyslitelnou roli. V posledních dekádách se ale do popředí dostaly i syntetické materiály, které mají také spoustu výhod a jejich využití je široké. Proč tedy nevsadit na kabelku z nylonu nebo polyesteru? Které značky o výhodách těchto doplňků vědí nejvíce? A jak o tyto materiály pečovat?

Výběr kabelky ze syntetických materiálů kombinuje výhody, které jsou pro mnoho z nás nezanedbatelné. Ba dokonce někdy i rozhodující. Syntetické materiály, jako je polyuretan, vinyl, polyester nebo nylon, často nabízejí levnější alternativu kabelky ve srovnání s těmi koženými. Dalším důležitým faktorem je odolnost. Syntetika je totiž odolnější vůči vlhkosti a opotřebení celkově. Variabilita designů je dalším nepřehlédnutelným aspektem. Syntetické materiály nabízejí mnohem širší škálu barev, textur a vzorů, což umožňuje výrobcům vytvářet moderní, extravagantní a neotřelé doplňky. A v neposlední řadě je tu ekologický faktor. Výroba syntetických materiálů má často menší dopad na životní prostředí, než výroba kůže, která může být spojena s procesy jako je koželužství a barvení, které mohou znečišťovat životní prostředí.

Top kabelky ze syntetických materiálů
Top kabelky ze syntetických materiálů
Top kabelky ze syntetických materiálů

Druhy syntetických materiálů kabelek

Při výběru syntetického materiálu u kabelky je důležité zvážit vlastnosti, které jsou pro vás nejdůležitější. Je to odolnost vůči vlhkosti, estetika, hmotnost, či cenová dostupnost? Každý materiál má své výhody a nevýhody, ať už jde o vzhled, údržbu nebo cenovou relaci, a proto je dobré vybírat podle individuálních preferencí a potřeb. A z jakých materiálů tedy vybírat?

Kabelky z nylonu

Nylon je velmi populární syntetický materiál, známý svou pevností i odolností vůči vodě. Kabelky z nylonu jsou navíc lehké a snadno se čistí, což je vhodné pro všechny ženy, které hledají praktický a funkční doplněk.

Kabelky z polyesteru

Na trhu jsou také kabelky z polyesteru, který je lehký, odolný a poddajný, ale také nejméně podobný kůži. Tyto kabelky jsou tak ideální volbou pro všechny, kteří milují extravaganci, moderní tvary a neobvyklá řešení celkově.

Kabelky z polyuretanu

Polyuretan je populární volbou pro svou podobnost kůži, a zároveň odolnost vůči vlhkosti. Je to cenově dostupný materiál, který je snadno udržovatelný a často se používá u kabelek, i dalších doplňků světových módních výrobců.

Kabelky ze syntetické kůže

Syntetická kůže, oproti té pravé, vyniká snadnou údržbou a nabízí široké možnosti barvení. Jsou také vhodné pro alergiky a bývají i levnější. Mají však o něco kratší životnost, než ty z pravé usně.

Značky kabelek ze syntetických materiálů

Syntetické materiály tedy rozhodně nejsou jen levnějšími náhradami těch přírodních. Přináší nám řadu možností, a naplňují tak očekávání i těch nejnáročnějších milovníků módy. Ale na které značky se při výběru syntetické kabelky zaměřit? Dali jsme pro vás dohromady čtyři tipy, z nichž každý se zaměřuje na jiný styl i druh syntetiky.

Péče o kabelky ze syntetických materiálů

Mnohé z nás mají v šatníku kromě kožených kabelek i doplňky ze syntetické kůže. Pravdou ale je, že si umělé materiály žádají trošku jinou péči. Není to ale žádná věda a údržba je snadná. Péče spočívá v tom, že kabelku čas od času otřete navlhčeným hadříkem. K čištění používejte jen vlažnou vodu nebo čisticí přípravek na syntetickou kůži. A podobně jako u doplňků z pravé kůže, i v případě syntetiky platí, že výrobek nesmíte sušit na topení nebo vystavovat dlouhodobě přímému slunečnímu záření.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.