Velká sleva 20 % na doplňky Bellicci a Sparwell! V košíku zadejte slevový kód BESP20 Do konce akce zbývá 5d 19h 39m

Zavřít

Přehled materiálů: syntetická kůže Přehled materiálů: syntetická kůže

Přehled materiálů: syntetická kůže

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

18. října 2023

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou kožené materiály tak oblíbené a preferované i v dnešní době je, že mají velmi sofistikovanou a elegantní strukturu. Jejich údržba však bývá náročnější, než u ostatních materiálů. A cena je také vyšší. Naštěstí ale dnes můžeme zvolit kompromis, který nám nabízí stejný design, ale menší námahu při údržbě a nižší cenu. A který kompromis to je? Syntetická nebo-li umělá kůže.

Rozdíly mezi syntetickou a pravou kůží jsou jen malé. Samozřejmě, pokud se zaměříte přímo na strukturu materiálu, můžete na ní pozorovat jisté odlišnosti, a to především při doteku, ale rozdíly jsou v dnešní době skutečně zanedbatelné. I proto je častou a velmi vyhledávanou volbou mnohých milovníků módy. Na rozdíl od pravé kůže má totiž i své výhody. Těmi jsou především snadná údržba, cena, etické důvody, ale i lehkost a udržitelnost. Ano, všemi těmito přednostmi umělá kůže disponuje.

Přehled materiálů: syntetická kůže 1

Specifika syntetické kůže

Syntetická kůže je inovativní materiál navržený k vytváření vzhledu a textury pravé kůže. Vývoj syntetické kůže se datuje do 19. století, kdy začaly vznikat první pokusy o vytvoření trvanlivého a ekonomického náhradního materiálu pro pravou kůži. Dnes se syntetická kůže používá v různých odvětvích a nachází uplatnění v mnoha výrobcích, jako jsou oblečení, obuv, nábytek i automobilové interiéry.

Jednou z jejích hlavních výhod je její cena. Výroba syntetické kůže je často levnější než zpracování skutečné kůže, což umožňuje dostupnost produktů pro širokou veřejnost. To zároveň snižuje poptávku po pravé kůži a tím ochraňuje zvířecí populace a životní prostředí. Syntetická kůže je ale etickou vobou i z dalšího důvodu, a to především, že nevyžaduje zabíjení zvířat. Další významnou výhodou syntetické kůže je odolnost. Materiál je navržen tak, aby byl odolnější vůči poškození, vodě nebo UV záření. To umožňuje využití například i v outdoorovém vybavení. Při výrobě například sportovního oblečení a obuvi, umělá kůže navíc nabízí lehkost, voděodolnost a odolnost proti opotřebení.

Její vývoj neustále pokračuje, a to jak ve vylepšování materiálů, tak ve snižování ekologických dopadů výroby. Přesto se syntetická kůže neobejde bez kritiky kvůli vlivu na životní prostředí. Proto se její vývoj v posledních letech zaměřuje i na alternativní alternativní výrobu, která přináší ekologická řešení, ale stále udržuje kvalitu a vzhled.

Jak se starat o módní doplňky ze syntetické kůže

  • Čištění: Začněte tím, že budete své doplňky pravidelně čistit. Použijte mírný mýdlový roztok a vlhkou houbu. Jemně setřete povrch, abyste odstranili nečistoty. Poté důkladně setřete vlhkým hadříkem.
  • Vyhněte se namáčení: Syntetická kůže nebývá odolná vůči dlouhodobému namáčení. Zabraňte proto kontaktu s tekoucí vodou nebo jiným větším proudem tekutin.
  • Chraňte před sluncem: Dlouhodobé vystavování slunečnímu záření může způsobit, stejně jako u pravé kůže, vyblednutí nebo deformaci. Uchovávejte proto své doplňky na chladném a suchém místě, případně v pytli nebo krabici.
  • Skladování: Pokud máte kabelku, aktovku, brašnu nebo například boty, které momentálně nepoužíváte, uchovávejte je s náplní nebo je něčím vycpěte. To zachová původní tvar výrobku.
  • Ochrana: Syntetická kůže může být náchylnější k poškrábání. Ukládejte proto vaše doplňky odděleně, od dalších předmětů, které by je mohly například poškrábat tak, aby nedošlo k poškození povrchu.
  • Opravy: Pokud dojde k poškození, například odření, můžete použít barvící fixativ nebo speciální barvy na syntetickou kůži.
  • Vyvarujte se chemikáliím: Syntetická kůže nereaguje dobře na chemikálie, jako je acetón, a další. Určitě se tedy vyhněte čištění špatně odstranitelných skvrn například odlakovačem na nehty.
  • Pravidelné používání: Ano, i to je v tomto případě potřeba. Syntetická kůže může začít ztrácet svou pružnost, pokud zůstává dlouho nevyužitá. Pravidelné používání udržuje materiál v aktivnějším a lepším stavu.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.