Velká sleva 20 % na doplňky Bellicci a Sparwell! V košíku zadejte slevový kód BESP20 Do konce akce zbývá 6d 5h 33m

Zavřít

Přehled materiálů: polyester Přehled materiálů: polyester

Přehled materiálů: polyester

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

21. října 2023

Polyester je v módním průmyslu jedním z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších materiálů. Kromě oblečení a obuvi je hojně používán i na módní doplňky, jako jsou kabelky, peněženky, pánské aktovky, tašky na notebook, cestovní zavazadla, a další. Každý z nás ve svém šatníku jistě ukrývá minimálně jednu věc z polyesteru a každý z nás na něm shledává jistě minimálně jednu výhodu. Ale znáte je všechny? A víte například, jak se o polyester správně starat?

Polyester je univerzální materiál, který nabízí mnoho výhod. Je odolný, trvanlivý, odolný vůči vlhkosti a lze ho recyklovat. To z něj činí oblíbený materiál v mnoha odvětvích, od módy a sportovního vybavení, až po průmysl. My se ale dnes zaměříme pouze na módu, tedy konkrétně dámské a pánské módní doplňky.

Specifika polyesteru

Polyester je syntetický textilní materiál s mnoha unikátními vlastnostmi. Je vyroben z polymerů, které jsou tvořeny estery kyseliny tereftalové a diolů. Tato kombinace dává polyesteru jeho charakteristické vlastnosti.

Jednou z hlavních výhod polyesteru je jeho odolnost vůči vlhkosti. Polyesterová vlákna jsou hydrofobní, což znamená, že nepohlcují vodu a jsou odolná vůči plísním a bakteriím. Tato vlastnost činí polyester ideálním materiálem pro výrobky, které jsou vystavovány vnějším vlivům, jako je například mráz a déšť. Další důležitou vlastností polyesteru je jeho pevnost a odolnost. Polyesterové tkaniny jsou schopny odolávat opotřebení a opakovanému praní, což z nich činí trvanlivý materiál. V neposlední řadě má také skvělou schopnost udržovat barvy na tkaninách a udržovat je jasné a odolné vůči vyblednutí. Některé typy polyesteru jsou také známé svou možností recyklace.

Přehled materiálů: polyester 2

Jak se starat o módní doplňky z polyesteru

Polyesterové tašky, batohy, peněženky, a další příslušenství jsou oblíbené pro svou cenovou dostupnost, odolnost a různorodý design. Aby však tyto doplňky zůstaly dlouho krásné a funkční, je důležité se o ně správně starat. Následující rady vám pomohou udržet vaše módní doplňky z polyesteru v perfektním stavu.

  • Pravidelné čištění: Módní doplňky pravidelně udržujte čištěním. Odstranění prachu a nečistot jim pomůže zůstat dlouho jako nové. Použijte měkký hadřík nebo houbičku namočenou ve vlažné vodě s mírným mýdlem. Ale vyvarujte se použití přílišné síly, abyste nepoškodili materiál.
  • Odstraňování skvrn: Pokud se na vašem doplňku objeví skvrna, snažte se ji okamžitě odstranit. Mnoho polyesterových doplňků je odolných vůči skvrnám, ale rychlá reakce je základem. Použijte mírný odstraňovač skvrn a snažte se nečistotu odstranit jemnými, krouživými pohyby.
  • Sušení: Pokud je váš módní doplněk mokrý, nechte ho přirozeně uschnout na vzduchu. Nedoporučuje se vystavovat jej přímému slunečnímu záření, protože může způsobit vyblednutí barev.
  • Praní: Pokud je doplněk vybaven odnímatelnými částmi, jako jsou popruhy a na produktovém štítku máte označení pračky, můžete ho zkusit i vyprat. Dodržujte při tom ale pokyny výrobce. Některé doplňky mohou být prané v pračce, zatímco jiné vyžadují ruční praní.
  • Parfemace: Pokud se na doplňku objeví nepříjemná vůně, zkusit použít speciální vůně odstraňující zápach nebo například čajový sáček.
Přehled materiálů: polyester 1
Přehled materiálů: polyester
Přehled materiálů: polyester 3

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.