Velká sleva 20 % na doplňky Bellicci a Sparwell! V košíku zadejte slevový kód BESP20 Do konce akce zbývá 6d 1h 39m

Zavřít

Přehled materiálů: nylon Přehled materiálů: nylon

Přehled materiálů: nylon

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

29. října 2023

Nylon si získal na oblíbenosti především v posledních padesáti letech. A není to vůbec žádné překvapení. Jeho struktura a vlastnosti mu totiž dovolují stát se doslova čímkoliv. A toho hojně využívají návrháři i módní domy, kteří čas od času sází na moderní a futuristé tvary i barvy. Ale to rozhodně není vše, čím tento materiál vyniká. Chcete vědět více? Pokračujte ve čtení.

Nylon byl vyvinut v roce 1935 v laboratořích firmy DuPont a měl hned několik výhod, které z něj učinily materiál vhodný pro módní průmysl. Byl odolný, lehký a měl vysokou pevnost. DuPont tak brzy začal vyrábět nylonové punčochy, které byly označovány jako nylonky. Tyto nové punčochy byly měkké, pevné a odolné, což byly vlastnosti, které si ženy velmi cenily. Po druhé světové válce se nylon začal používat také k výrobě dalších druhů oblečení, včetně šatů, halenek a plavek. Nylonové tkaniny byly ceněny pro svou odolnost a schopnost udržovat tvar. Nylon se tak stal symbolem moderního a inovativního materiálu a ovlivnil tvorbu designérů i celý módní průmysl. V 50. letech 20. století se začaly objevovat i módní doplňky z nylonu, které se ihned staly velmi módní a populární.

Díky svým vlastnostem a všestrannosti zůstává nylon stále oblíbeným materiálem v módním průmyslu. Používá se k výrobě široké škály oděvů, obuvi a doplňků, a je také cenově dostupnější, než ostatní materiály.

Přehled materiálů: nylon 7

Specifika materiálu nylon

Nylon je syntetický materiál, který se vyznačuje hned několika rysy. Je univerzálním materiálem s mnoha výhodami, a to díky svým mechanickým vlastnostem, odolnosti i snadnému zpracování. Jeho využití je široké a zahrnuje oblasti od průmyslové výroby až po zboží v módním odvětví.

  • Pevnost a odolnost: Nylon je známý pro svou vysokou pevnost. Tato vlastnost ho činí ideálním pro výrobu doplňků, jako kabelky, pánské brašny i peněženky.
  • Elastičnost a lehkost: Je také vysoce elastický, pohodlný a lehký.
  • Voděodolnost: Má tendenci odolávat vlhkosti, což ho dělá vhodným pro módní doplňky, u kterých jsou třeba vodotěsné vlastnosti, jako jsou funkční, outdoorové batohy a další vybavení.
  • Snadná údržba: Nylon se snadno udržuje a lze ho prát bez větších obtíží i v pračce.
  • Barevná stálost: Má vlastnosti, které pomáhají udržet jeho barevnou stálost a zabraňují vyblednutí.
  • Lesk a hladkost: Nylonové tkaniny mají většinou vysoký lesk a hladký povrch, což je velkou výhodou například při výrobě luxusního zboží.

Jak se starat o tašku z nylonu

Módní doplňky z nylonu jsou populární díky své odolnosti a modernímu vzhledu. Aby však zůstaly ve výborném stavu, je důležité dodržovat několik základních zásad péče. Nylonové doplňky jsou stylové a odolné, pokud o ně správně pečujete. Dodržováním těchto zásad můžete prodloužit jejich životnost a udržet je v perfektním stavu po mnoho let. Zde je návod, jak se správně starat o nylonové doplňky:

  • Pravidelné čištění: Módní doplňky často přicházejí do styku s různými škodlivými vlivy a nečistotami. Pravidelné čištění je tedy klíčové u všech. Nylon můžete jednoduše otřít vlhkým hadříkem a mírným mýdlem. U tohoto materiálu ale můžete využít i pračku s programem, který je přizpůsoben právě módním doplňkům ze syntetických materiálů. Vyvarujte se ale silným čistícím prostředkům, které by mohly nylon poškodit.
  • Sušení: Pokud se doplnky namočí, nechte je volně uschnout při pokojové teplotě. Neumisťujte je na přímé slunce nebo na topení.
  • Reakce na chemikálie: Nylon je citlivý na některé chemikálie, jako jsou acetón a rozpouštědla. Jim se tedy určitě vyvarujte.
  • Barvy a sluneční záření: Ať už jsou barvy na nylonových doplňcích jakkoliv odolné, dlouhodobé vystavení slunečnímu záření může způsobit jejich vyblednutí. Mějte také na paměti, že některé barvy jsou citlivější než jiné. Vaše kabelky, tašky, ledvinky nebo batohy proto skladujte na tmavém místě.
  • Opravy: Pokud se na vašem nylonovém doplňku objeví praskliny nebo jiné drobné poškození, můžete se je pokusit opravit speciálním lepidlem pro textilní materiály. Nicméně, větší opravy by měly být svěřeny odborníkům.

Značky módních doplňků z nylonu

Módních domů, které sází právě na nylon, je bezpočet. Oceňují jak praktičnost, tak i možnost jednoduše přizpůsobit tvary i barvy, a v neposlední řadě také snadnou údržbu tohoto matzeriálu. My jsme pro vás dali dohromady top 4, které nejenže na nylon pravidelně využívají ve svých kolekcích, ale také jeho funkčnost posunuly ještě o něco dál. A které značky to jsou?

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.