Módní ikona: Calvin Klein Módní ikona: Calvin Klein

Módní ikona: Calvin Klein

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

14. října 2022

Moderní. Stylový. Módní titán se díky svým produktům a životnímu stylu, který zosobňuje, tolik provázal s naší společností, že vytvořil něco naprosto jedinečného. Pojďme se podívat na historii a význam jedné z nejikoničtejších módních značek světa - Calvin Klein.

Svůj první obchod otevřel Calvin Klein v hotelu York ve městě New York roku 1968. Na začátku představil svoji kolekci svěžích, ale decentních, kabátů a šatů. Obchod rychle získal popularitu v módní branži a ani ne za rok se dostal na obálku časopisu Vogue. Což je v módní branži pro začínající značku splněný sen.

S rostoucí oblíbeností úvodní kolekce začal Klein expandovat do dalších módních odvětví, jako bylo sportovní oblečení, saka a spodní prádlo. Tři roky po sobě si pro své kolekce Calvin Klein držel prestižní cenu Coty America Fashion Critics. Do roku 1977 měl pak Calvin Klein obrat něco kolem 30 milionů dolarů ročně a svoji nabídku stále rozšiřoval. Postupně do sortimentu přidával šály, boty, pásky, kožichy, kosmetiku, džíny nebo sluneční brýle.

Koncem 70. let byly džíny Calvin Klein tak očekávané zboží, že se prodalo přes 200 000 kusů jen za první týden. Stejný případ bylo i spodní prádlo, kterému svoji tvář (a tělo) propůjčil v 90. letech Mark Wahlberg. Tato reklama se stala světovou senzací.

Klein byl sice už v 70. letech slavným návrhářem, ale až během let 80. se skutečně proslavil. Tržby letěly stále vzhůru a do roku 1984 už vydělával přes 600 milionů dolarů ročně.

V té době se oblečení Calvin Klein prodávalo už ve více jak 12 000 obchodech jen v USA, Británii, Irsku, Austrálii a Japonsku.

Oblíbenost značky rostla i během let 90. hlavně díky kolekcím sportovního a spodního prádla a nově i řadě parfémů. Klein dokonce v roce 1993 obdržel cenu nejlepšího amerického návrháře. Jeho místo v síni slávy módy tím bylo definitivně zpečetěno.

Dnes se jedná o jednu z nejslavnějších módních značek světa. Celá řada celebrit propůjčuje svou tvář novým kolekcím Calvin Klein a nosí její oblečení. Módní doplňky jako jsou kabelky, tašky, opasky a peněženky dnes odráží styl a kvalitu této značky, která se stala celosvětovým fenoménem. Jsme hrdí, že i u nás na Kabelečkách si můžete dopřát výběr módnícg dopl¨ku Calvin Klein z těch nejnovějších kolekcí.

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

Psaní je její vášní už od mala. Odborněji se mu však věnuje od roku 2017. Zajímají ji především témata týkající se módy a životního stylu. Její hlavní náplní je nejen psaní článků, ale i textace webů a emailový marketing. Snaží se, aby byly její články a texty poutavé, přínosné a zábavné zároveň.