Jak vyčistit koženou peněženku? Jak vyčistit koženou peněženku?

Jak vyčistit koženou peněženku?

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

31. října 2022

Kvalitní kožené peněženky jsou velmi oblíbeným módním doplňkem řady z nás. Asi vás tedy nepřekvapíme tím, že kvalitní peněženka není zrovna levná záležitost, a proto je nutné se o ni náležitě starat. Jak tedy o koženou peněženku pečovat, případně jak postupovat při jejím čištění? To se dozvíte v dnešním článku.

Pokud se rozhodnete investovat do kožené peněženky, je dobré o ni náležitě pečovat. Za odměnu pak dostanete doplněk s životností mnoho let. Ve všeobecnosti se kůže snadno čistí. Pokud se vám ale „podaří“ ji znečistit třeba olejem či barvou, čekají vás perné chvilky. Připravili jsme si ale pro vás pár tipů, se kterými na skvrny vyzrajete.

  • Nejdříve peněženku vyprázdněte. Nezapomeňte také na málo využívané kapsy. Poté z peněženky vytřepte všechen prach a nečistoty. Pak už se můžete vrhnout na čištění.
  • Po vyprázdnění už můžete přejít na samotné čištění. To se ale liší tím, jak moc máte peněženku znečištěnou. Pojďme si to tedy probrat.

Malé znečištění: voda nad zlato

Pokud máte peněženku jen mírně znečištěnou nebo třeba jen „ohmatanou“, bude pro vás její čištění hračka. Pokud ušpiníte peněženku jen běžnou nečistotou, postačí vám při čištění pouhý hadřík namočený ve vlažné vodě, vlhčený ubrousek, případně speciální přípravek na čištění kůže. Úplně zapomeňte na čistění pod tekoucí vodou. Peněženka může vodu nasáknout, udělat fleky, změnit tvar a po vyschnutí zapáchat. Pokud si přejete vyčistit důkladněji, použijte roztok teplé vody a mýdla. Do tohoto roztoku namočte hadřík a ještě utírejte jak vnitřní, tak vnější strany peněženky. Kontrolujte přitom, aby na povrchu nezůstaly kapky vody. Celou peněženku nakonec vytřete do sucha druhým hadříkem, abyste se zbavili zbyté vody či mýdla. Do méně přístupných míst pak místo hadříku můžete použít starší kartáček na zuby.

Větší znečištění: pomůže přípravek

Když vám k vyčištění nestačí běžná voda s mýdlem, použijte zakoupený čistící prostředek na kůži. Na trhu je jich celá řada. Pokud si jejich kvalitou nejste jistí, vyzkoušejte jej nejdříve na kousku staré kůže či na samotné peněžence na méně viditelném místě. Tím předejdete zničení peněženky. V případě, že bude vše v pořádku, můžete pokračovat s čištěním celého povrchu peněženky.

Mastnota: to bude oříšek

V případě, že se vám „podaří“ ušpinit koženou peněženku olejem či barvou, nejlepší je vše utřít hned. Oleje a barvy se vsakují hluboko do kůže a není jednoduché se jich po čase zbavit. Pokud se však v této situaci ocitnete, zkuste přípravky s obsahem včelího vosku či lanolínu. Další záchranou je odlakovač na nehty nebo alkohol. Zkuste do nich namočit bavlněný tampon a lehce setřít skvrnu. Netlačte příliš, abyste skvrnu ještě více nerozmazali. Po odstranění ještě nejlépe otřete vlhkým hadříkem a vysušte.

  • Po vyčištění přichází na řadu stejně důkladné vysušení. Sušit nedoporučujeme na přímém slunci ani při vysokých teplotách. Ideální je pozvolné sušení v příjemném prostředí s přiměřenou teplotou, aby kůže nepopraskala. Radiátory a kamna jsou zcela nevhodné.

Tipy na závěr

  • Skvrny od kávy, čaje nebo krve zkuste odstranit citronovou šťávou.
  • Líbily se vám naše tipy? Udržovat peněženku v čistotě není žádná věda, že?

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

Psaní je její vášní už od mala. Odborněji se mu však věnuje od roku 2017. Zajímají ji především témata týkající se módy a životního stylu. Její hlavní náplní je nejen psaní článků, ale i textace webů a emailový marketing. Snaží se, aby byly její články a texty poutavé, přínosné a zábavné zároveň.