Jak vybrat ideální kufr na dovolenou Jak vybrat ideální kufr na dovolenou

Jak vybrat ideální kufr na dovolenou

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

28. dubna 2023

A je to tu! Sezóna letních dovolených klepe na dveře. Všichni se na ní těšíme a všichni jí milujeme. No jen si to představte - teplo, sluníčko, moře nebo hory, výborné jídlo a nekonečná pohoda. Jste už myšlenkami tam? Výborně! V tom případě zbývá už jen jedna věc - zabalit si kufr.

Pokud jste se rozhodli, že si pořídíte nový cestovní kufr, máte většinou rámcovou představu, jak by měl vypadat. To je určitě rozhodující. Nejspíše máte i představu, zda preferujete skořepinový, nebo-li plastový nebo textilní. Máte ale dostatek informací, jaké výhody a nevýhody jednotlivé typy zavazadel mají? Nabídka kufrů na trhu totiž zahrnuje tak obsáhlou škálu možností výběru, že je pro většinu běžných kupujících obtížné se v ní dobře orientovat. Tak se na ně pojďme společně podívat.

Jak vybrat správný kufr

  • Prvním a nejdůležitějším faktorem je velikost. Popřemýšlejte, jak velký kufr budete skutečně potřebovat. Pokud obvykle jezdíte na prodloužené víkendy nebo kratší dovolené, menší kufr bude jistě stačit. Pokud se však chystáte pryč na několik týdnů, bez většího kufru se nejspíše neobejdete. Obvykle můžete vybírat z nabídky tří základních velikostí, a to S, M a L, přičemž S má objem 20 - 40 litrů, M 60 - 90 litrů a L má objem 90 litrů a více.
  • Hmotnost samotného kufru je také důležitá, a to pokud zejména pokud cestujete letadlem. Většina aerolinek má limity pro hmotnost, takže se ujistěte, že váha kufru je co nejmenší, a vy tak můžete potřebná kila využít pouze na věci, které si sebou berete. Lehčí zavazadla je ale dobré vybírat i pro cesty autem nebo autobusem. Přece jen se s nimi potom lépe manipuluje.
  • Určitě vybírejte i mezi kufry s kvalitnějšími a odolnějšími dispozicemi. Jak na to si povíme níže.
  • Dále zvažte dispozice kufru, jako kolečka, rukojeť, oddělení na oblečení atd. Ty jsou užitečné pro usnadnění cestování i rozřazování věcí a tak dále.
  • V neposlední řadě je důležitým faktorem i cena. Stanovte si tedy budget, například skrze srovnávače zboží.
  • Samozřejmě ale záleží i na vašem vkusu a osobních preferencích. Všichni přece rádi děláme parádu. Ať už je to v práci, na výletě s rodinou, nebo na letišti.

Jak poznat kvalitní zavazadlo

Zavazadlo by nemělo plnit pouze funkci transportu, ale také obalového materiálu.  A jako takový by tedy měl splňovat požadavky ochrany vašeho majetku.

ABS systém, tedy akrylonitrilbutadienstyren, je vysoce odolný vůči změnám teplot i mechanickému poškození. Je mnohem méně náchylný k poškrábání, lehký a cenově dostupný. Polykarbonát je také  odolný vůči teplotám, a zároveň má ještě nižší váhu. Zároveň je odolnější proti nárazům, díky mnohem větší pružnosti. Materiály ABS a polykarbonát jsou dnes u kvalitních značek často kombinovány. Pokud hledáte opravdu lehké a odolné zavazadlo, sázkou na jistotu je potom Duraflex, který je pružný, lehký a navíc extrémně odolný. Kromě materiálů určitě berte v potaz i typ zámečku, který na vašem kufru bude. Koupit si můžete buď klasický zámek (na klíček nebo číselný kód), a ten potom na kufr dodat nebo si můžete rovnou pořídit zavazadlo s integrovaným zámečkem. A tuto verzi také doporučujeme. Integrované zámky jsou totiž vyrobeny a přizpůsobeny podmínkách daného typu kufru. Zároveň jejich umístění a náročnější otevření je bezpečnější v případě odcizení.

Nezapomínejte však, že cestovní kufr je jen jednou z možností, jak si zabalit. Pokud jste skutečným dobrodruhem a na svých cestách jste neustále v pohybu, chce to zavazadlo, které je snadno přemístitelné a jeho váha se na vašem těle snadněji rozloží. Ano, mluvíme o batozích. Pokud naopak volíte elegantnější styl a víkendy v lázních nebo evropských velkoměstech, vsaďte na cestovní tašky, které se v posledních letech také staly velmi oblíbenými.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.