Jak si osvojit mužný vzhled? Část 2 Jak si osvojit mužný vzhled? Část 2

Jak si osvojit mužný vzhled? Část 2

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

14. října 2022

V minulém článku jsme si představili styl mužného vzhledu a jak si ho může osvojit každý. Dnes se přesuneme od obecnějších rad ke konkrétním tipům. Řekneme si, jak a podle čeho vybírat jednotlivé prvky Tvého šatníku, aby působil tou čím dál vzácnější esencí mužství. Tak pojďme na to.

Vrchní část

Začneme pěkně z vrchu. Jak dojde na horní část těla, existují určité kousky, bez kterých se Tvůj šatník mužného muže rozhodně neobejde.

Svrchníky

Kabáty a bundy bys měl mít v neutrálních, přírodně laděných barvách. Jejich styl připomíná, že by je mohl kdykoliv nahodit a jít v nich nasekat dříví, ulovit kance nebo bojovat v zákopech.

Tomu odpovídá i kvalita jejich materiálu. Funkční prvky jako vnitřní manžety, které Tě ochrání před vodou v dešti, límce, co zapneš až ke krku, nebo vysoký vodní sloupec se rozhodně hodí a já určitě doporučuji. Drž se pravidla, že funkčnost a kvalita na prvním místě.

Saka

Možná, že saka nejsou to první, co Tě napadne, když se řekne mužný vzhled, ale dej jim šanci. Stačí se koukat po těch správných značkách a materiálech a budeš za šviháka. Vyhledávej vlákna a materiály, které už mají svoji tradici a většinou i nějakou souvislost se sportem (například vlna, semiš, tartan, tvíd). Nemůžeš tak šlápnout vedle.

Košile

Když už probíráme látky, tak u košil jsou sázkou na jistotu ty kostkované. Jestli něco na první pohled reprezentuje styl mužného vzhledu, jsou to flanelové košile. Dnes se jedná o tak populární módní prvek, že ho vyrábí už každá druhá značka. S výběrem proto nebudeš mít problém. Dej ale bacha a nekupuj si žádné náhražky z umělých vláken. Jedině vlna nebo bavlna.

Pletené svetry

Mužný muž tráví většinu času vystaven venkovním živlům (nebo tak alespoň působí), a proto se mu hodí každá vrstva (kvalitního) oblečení. Koukej se po vysoce odolných svetrech s minimalistickým designem. Minimalistickým myslím barvou i stylem. Čím těžší a masivnější má vlákna, tím mužněji bude svetr působit.

Spodní část

Dole je to poněkud jednodušší. Vlastně jsou jen dvě věci, které bys měl řešit.

Kalhoty a džíny

Jo, džíny asi nejsou zrovna překvapením roku, ale co jsi čekal? Je to zlatá klasika. Nemluvím tu o vyumělkovaných, schválně potrhaných džínech hipsterů z místní náplavky. Klasické, kvalitní, dobře střižené džíny, ve kterých se dá hýbat. Za ty bych šel světa kraj. Žádné nabarvené, plísňové, vyšisované ani těsné u kotníků. Zase jsme u kvality, funkčnosti a decentních barev. Dneska není úplně jednoduché takové džíny najít, ale jistota je třeba značka Levi’s. Ještě jednou připomínám střih - ani příliš těsný, ani příliš volný.

Obuv

A jsme ve finále. U bot to bude opět docela jednoduché. Když si je vybíráš, zeptej se sám sebe: Došel bys v těch botách na nějakou horu? Přes pole nebo poušť? Jo? Super!

Boty mužného muže musí vypadat, jako by právě dorazily z výpravy, i když nikdy neopustily město. (Kvalitou, stylem a přirozeným opotřebením, ne druhou podrážkou z bahna. Chceme působit jako muži, ne jako vidláci.)

Kvalitní kožená obuv je nenahraditelný prvek, který Tě sice bude něco stát, ale zase vydrží roky. Nepodceň je, jedna větší investice se tu určitě vyplatí.

Na závěr už jen nějaká inspirace pro Tvůj vlastní šatník. Kombinuj, experimentuj, nic neber jako dogma. Halvně se ciť pohodlně a sám sebou. Tenhle styl by neměl působit nuceně, ale naopak jako ta nejpřirozenější věc. Buď prostě mužem.

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

Psaní je její vášní už od mala. Odborněji se mu však věnuje od roku 2017. Zajímají ji především témata týkající se módy a životního stylu. Její hlavní náplní je nejen psaní článků, ale i textace webů a emailový marketing. Snaží se, aby byly její články a texty poutavé, přínosné a zábavné zároveň.