Jak pečovat o koženou kabelku v zimě Jak pečovat o koženou kabelku v zimě

Jak pečovat o koženou kabelku v zimě

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

7. ledna 2024

Pravidelná péče o kožené módní doplňky by měla být samozřejmostí. Kůže je krásný, nadčasový materiál, který se ale bez občasné údržby neobejde. A v zimě to platí dvojnásob. Během ní totiž musí snést vysokou vlhkost i extrémní teploty. A proto bychom se o ní měli starat více, než obvykle. A jak na to? Dali jsme pro vás dohromady jeden návod za všechny. Návod, jak se v zimě starat o koženou dámskou kabelku.

Snad všechny ženy chtějí, aby jim jejich kožená kabelka vydržela co nejdéle, a to v co nejlepším stavu. Samozřejmě po čase začnou počítat s nějakou tou rýhou nebo prasklinou v ohybu, ale i tak se snaží, aby materiál vypadal dlouho jako nový. Zimní období a mrazy tomu ale příliš nenahrávají. Mají totiž negativní vliv nejen na kůži lidskou, ale i tu zvířecí, a proto je potřeba se o ní starat. A také je dobré vědět, jak se všeobecné kožené materiály v zimě chovají.

Jak pečovat o koženou kabelku v zimě

Jak se chovají kožené materiály v zimě

Kožené materiály se v zimě mohou chovat odlišně, a to podle typu kožešiny, podle použitých ochranných prostředků i péče. Všeobecně však nízké teploty a vlhkost kůži negativně ovlivňují. Například pravá kůže může ztvrdnout nebo ztratit pružnost, pokud není chráněna proti vlhkosti a mrazu. Umělé kožené materiály mohou ztrácet barvu a svou původní strukturu.

Aby se zachovala jejich trvanlivost a estetika, je důležité věnovat jim speciální péči. Prvním a nejdůležitějším krokem je jistě použití ochranných nebo impregnačních prostředků ještě před začátkem zimy. Tyto prostředky pomáhají vytvořit ochrannou vrstvu, která zabraňuje pronikání vlhkosti a sněhu do koženého materiálu. Během zimního období je také důležité minimalizovat kontakt doplňků se sněhem a vodou, protože mohou způsobit skvrny a poškození povrchu. Odstranění stop po soli je zase důležité pro zachování pružnosti a lesku kožených materiálů. V neposlední řadě je důležitým aspektem i skladování, a to tak aby byly kožené módní kousky uchovávány na suchém místě, aby se minimalizovalo riziko plísní nebo poškození způsobeného vlhkostí.

Jak se starat o kožené kabelky v zimě

Čištění a údržba kožených kabelek v zimě vyžadují pečlivost, aby se zachovala kvalita a estetika materiálu. A pravidelné používání ochrany nebo impregnace by neměly být jediným způsobem ochrany. Úplně ideální je zaměřit se na vaše kožené parťačky ve stádiích a začít už před zimou.

  • Impregnace: Ještě před zimou použijte impregnační sprej. Tím vytvoříte ochrannou bariéru, která minimalizuje pronikání vlhkosti do kůže. Impregnace by měla být aplikována včas, aby se stihla vstřebat a začít působit. Před použitím spreje vždy proveďte test na malé části, aby jste zjistila, zda nedochází k nežádoucím reakcím.
  • Čištění: Pravidelně čistěte kabelku měkkým hadříkem nebo houbičkou navlhčenou vodou a mírným mýdlem určeným pro kůži. Po čištění důkladně osušte, aby se minimalizovalo riziko poškození.
  • Péče: Prodlužte životnost kabelky používáním speciálního krému na kůži. ten pomáhá udržovat pružnost kůže a chrání ji před vysycháním a popraskáním.
  • Skladování: Ukládejte kabelku na suchém místě, ideálně v látkovém sáčku, aby se minimalizovalo riziko poškození způsobeného vlhkostí.
  • Opatrnost: Vyhněte se kontaktu kabelky se sněhem nebo deštěm, pokud je to možné. Pokud se kabelka navzdory opatřením dostane do kontaktu s vodou, co nejdříve ji osušte měkkým hadříkem a nechte ji přirozeně vyschnout.

Ideální kožené kabelky na zimu

Při výběru kožené kabelky na zimu se zaměřte na rovnováhu mezi stylovým designem a praktičností. ideálně vsaďte na kousky z kvalitní hovězí kůže, s pevným uzávěrem a modely středního a většího rozměru, které v zimě vypadají stylověji.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.