Jak pečovat o koženou kabelku Jak pečovat o koženou kabelku

Jak pečovat o koženou kabelku

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

6. října 2022

Kožená kabelka je základní, nadčasový a neodmyslitelný doplněk každé ženy. A proto by měla každá žena alespoň jednu vlastnit. Koupě tohoto doplňku je ale také větší investice, a to je důvodem proč se o ni pravidelně starat. Kvalitní přírodní kůže je totiž materiálem, který se správnou péčí hodně vydrží a stále vypadá elegantně. A nejen to. Postupem času a správnou péčí může získat i svou zcela unikátní patinu.

Jak se starat o kabelku z přírodní kůže

  • Prvním bodem je rozhodně péče o nově pořízenou kabelku. Je velice důležité, abyste svoji kabelku naimpregnovala přípravkem určeným na impregnaci kůže. Vždy, když koupíte nový impregnační sprej, ujistěte se, že ho vaše kabelka dobře snáší. Nastříkejte proto trochu impregnačního spreje na spod vaší kabelky, teda na tu stranu, kterou obvykle pokládáte na zem. Takto předejdete tomu, že byste si zničila celou kabelku a zjistíte, zda-li tento impregnační přípravek je vhodný pro vaši kabelku. Nezanedbávejte impregnaci, protože kabelku často budete vystavovat vlivům, které ji mohou velmi negativně ovlivnit. Impregnací můžete zamezit poškození vaší kabelky. Díky impregnačním sprejům se kůže jakoby „uzavře“ a bude lépe odolávat vlhkosti, mastnotě a jiným nečistotám. Půjde posléze lépe očistit a bude celkově chráněná. Nezapomeňte kabelku impregnovat vždy po čištění.
  • Dalším důležitým bodem je samotné čištění kabelky. V obchodech je k sehnání mnoho přípravků, které slouží k čištění kůže, a rozhodně vám doporučujeme popřemýšlet nad jejich koupí. Tyto přípravky vám zaručí, že vaše kabelka bude kvalitně vyčištěna a nebudete se muset obávat o její poškození. Opět si ale vždy vyzkoušejte přípravek na spodní část vaší kabelky, aby se nestalo, že nebude pro vaši kabelku vhodný. Pokud nechcete investovat do profesionálních prostředků na čištění kůže, pomůže vám dětský šampon smíchaný s vodou. Vezměte si dobře umytou lahvičku s rozprašovačem, kápněte do ní trošičku dětského šamponu a dolijte vodou. Následně protřepte, nastříkejte na kabelku a poté lehce setřete hadříkem z mikrovlákna. Nikdy nepoužívejte na koženou kabelku kapesníčky, kuchyňské utěrky, nebo ručníky. Vždy sáhněte po hadříku z mikrovlákna. Snažte se po každém čištění používat speciální krémy, které vyživí kůži a dodají jí „ vláhu“. Nikdy ale nepoužívejte krémy určené na boty, protože ty mají jiné složení a mohly by vaši kabelku poškodit. Opět zde platí, že musíte nejprve vyzkoušet krém na spodní část vaši kabelky, abyste zjistili, zda ji nijak nepoškozuje.
  • Určitě také nezapomínejte na péči o zipy a jiné kovové doplňky, které se na vaší kabelce objevují. Zipy přetřete alespoň jednou za čas včelím voskem, aby se vám nestalo, že se zip začne zasekávat. Bohužel je to velice častá chyba, kterou ženy dělají a zipy na kabelkách se jim proto ničí.
  • Přesuňme se k poslednímu budou, a to je skladování kabelek. Každý prodejce kabelek by vám měl koženou kabelku poskytnout v plátěném obalu, který kabelku chrání. Je důležité si tyto obaly zachovávat pro následné skladování. Pokud víte, že vaši kabelku nebudete delší dobu využívat, nikdy ji neodkládejte jen tak do skříně. Vždy ji důkladně očistěte, naimpregnujte, nakrémujte a schovejte v originálním obalu do skříně. Také vám doporučujeme, abyste neskládaly mnoho kabelek ve skříni na sebe, nebo na ně nedávaly těžké věci. Vaše kabelka by takhle mohla ztratit svůj původní tvar.
jak-pecovat-o-kozenou-kabelku-a

Nejlepší značky dámských kožených kabelek

Dámské kožené kabelky jsou nejen praktickým doplňkem pro každodenní nošení, ale také módním vyjádřením osobního stylu a elegance. Pokud ale hledáte tu pravou, může to být poměrně velký oříšek. A to obzvláště v dnešní době, kdy se s módními značkami roztrhl pytel. Nic ale není nemožné, a aby jsme vám to trošku ulehčili, dali jsme pro vás dohromady 4 značky, které nadchnou svou kvalitou, precizní výrobou i nadčasovým designem. A které to tedy jsou?

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.