Jak ochránit vaše platební karty? Zkuste RFID! Jak ochránit vaše platební karty? Zkuste RFID!

Jak ochránit vaše platební karty? Zkuste RFID!

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

21. dubna 2023

Bezkontaktní karty se staly nedílnou součástí našich životů. Pomáhají nám s každodenními drobnými nákupy i většími investicemi. Jak je ale ochránit před riziky, které přináší dnešní, digitální svět? Neustále totiž existuje riziko, že tyto karty může nezákonně „přečíst” i třetí osoba, a získat tak přístup k vašim důvěrným informacím. Tyto, tzv. elektronické krádeže, jsou v dnešní době poměrně běžné a velmi nepříjemné. Jak jim tedy zabránit? RFID ochrana vám s tím pomůže. Pojďme se podívat na to, co se pod těmito písmeny skrývá, a jakou funkci mohou mít ve vaší peněžence.

Co je to RFID

RFID technologie (anglicky Radio-frequency identification, neboli radiofrekvenční systém komunikace) se často používá k identifikaci a sledování objektů pomocí bezkontaktních čipů a čteček. Jedná se tedy o bezkontaktní metodu čtení dat, která nevyžaduje, aby vysílač a přijímač byly v přímém dohledu. Čtečka vysílá elektromagnetické pulsy, které zachycuje nejčastěji pasivní čip a reaguje na ně odesláním informace.

Kromě platebních karet se tato metoda používá například pro identifikaci při vstupu na pracoviště či sportoviště, k organizaci a sledování zboží ve skladech, na cestovních pasech a u mnoha dalších zařízení.

Výhody

Peněženky s RFID ochranou mají hned několik výhod. Tou největší je tedy bezpečnost vašich karet a dalších elektronických zařízení. Které jsou ale ty další?

  • Bezdotyková platba: RFID peněženky umožňují bezdotykové platby, což znamená, že uživatel nemusí vytahovat kreditní kartu nebo hotovost, aby zaplatil. Stačí přiložit peněženku k terminálu a platba je dokončena.
  • Rychlost: Díky bezdotykovým platbám jsou RFID peněženky rychlejší než tradiční metody platby.
  • Kompatibilita: RFID technologie je standardizovaná a používá se v mnoha zařízeních, jako jsou například kreditní karty, bankovní karty, pasy a průkazy totožnosti. RFID peněženky jsou tedy kompatibilní s nejrůznějšími systémy.
  • Peněženka Volo je vyrobena z kvalitní kůže a má RFID blokování. Její design zahrnuje mnoho kapes na karty, oddělení na bankovky a mincovník na zip.
  • Peněženka Terra se řadí mezi velké peněženky je vyrobena z koženého materiálu s vysokou odolností proti opotřebení, a také disponuje RFID blokováním.
  • Peněženka Passpartout je elegantnější a vyrobena z měkké kůže. I tento model má RFID blokování pro zabezpečení vašich platebních karet.

Další tipy, jak ochránit vaši peněženku

  • Chraňte svůj PIN a nikde jej nepište. Především ne přímo na kartu nebo do peněženky.
  • Snižte váš denní limit pro platby. Zabráníte tak větším škodám.
  • V případě uložení peněženky v oděvech je nejvhodnější varianta mít ji ve vnitřních kapsách.
  • Batohy na zádech jsou dalším velkým lákadlem pro zloděje. I v tomto případě využijte vnitřní kapsičky, ideálně na zapínání.
  • Pokud svou peněženku nosíte v kabelce, nenechávejte ji rozepnutou a mějte ji neustále pod dohledem.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.