Velká sleva 20 % na doplňky Bellicci a Sparwell! V košíku zadejte slevový kód BESP20 Do konce akce zbývá 5d 22h 40m

Zavřít

Jak na podzim zazářit? Vsaďte na oranžovou! Jak na podzim zazářit? Vsaďte na oranžovou!

Jak na podzim zazářit? Vsaďte na oranžovou!

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

6. září 2023

Mnohými nenáviděná barva se každý podzim dostává na svůj pomyslný vrchol oblíbenosti. V některých možná vyvolává pocit ušmudlanosti, lacinosti a neschopnosti ji jednoduše zařadit do šatníku. Tak to ale určitě není. Oranžová, byť se to možná nezdá, totiž skýtá nemalé množství možností a kombinací. A na ty můžete vsadit právě vy, a právě teď.

Podzim je obdobím, kdy příroda začíná měnit své barvy a postupně se připravuje na chladnější měsíce. A právě oranžová se v tomto ročním období stává jednou z nejvíce výrazných a přitažlivých barev, a to nejen kvůli svému spojení s padajícími listy, ale také kvůli několika praktickým a estetickým výhodám.

Oranžová je totiž především teplá barva, která evokuje pocity pohodlí i útulna a během chladnějších dní vám dodá pocit tepla a radosti. Také nabízí širokou škálu odstínů, což znamená, že si můžete vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašemu osobnímu stylu. Od světlé mandarinkové až po hlubokou hřejivou oranžovou, možností je bezpočet. Oranžová, i když se nezdá, se skvěle kombinuje s dalšími barvami. Můžete to zkusit například s neutrálními barvami, jako je černá, šedá nebo béžová, nebo vytvořit kontrasty s odstíny jako modrá nebo zelená. V neposlední řadě je oranžová barva vhodná jak do práce, tak i na volnočasové aktivity a můžete ji pozvednout v rámci vašeho outfitu, v různých střizích i stylech.

Jak na podzim zazářit? Vsaďte na oranžovou! 2

Jak oranžové módní doplňky kombinovat

Podzim je obdobím, kdy se můžeme začít skutečně užívat teplých barev a „zachlumlávacích” materiálů, a právě oranžové kabelky i peněženky jsou skvělým doplňkem, který může váš podzimní styl ozvláštnit. Pamatujte, že móda je o sebevyjádření a osobním stylu, takže se nebojte experimentovat a tvořit unikátní kombinace. Zároveň ale nepřehánějte, a pokud si nejste jistí, tak pamatujte, že méně je vždy více.

  • Barvy: Oranžová je výrazná barva, takže je ideální ji s neutrálními odstíny, jako černá, hnědá nebo béžová. Tato kombinace vytváří elegantní a harmonický vzhled. Pro odvážnější vzhled můžete zkoušet kontrastní barvy, například tmavě modrou nebo zelenou.
  • Vzory: Oranžová se skvěle hodí ke květovaným nebo etnickým vzorům. Ano, i na podzim tyto potisky mohou najít své uplatnění. Můžete tedy zvážit šaty, sukni nebo šátek s těmito vzory, a k nim poté oranžovou kabelku pro dokončení vzhledu.
  • Akcent: Pokud se obáváte, že oranžová bude příliš výrazná, použijte ji pouze jako akcentový doplněk. Například oranžová peněženka na sebe skvěle „upozorní” v černé kabelce.
  • Materiály: Vyberte si materiály, které jsou typické pro podzim, jako je semiš, vlna nebo koženka. Ty dodají vašim doplňkům teplý a podzimní vzhled.
  • Konzistence: Pokud se rozhodnete pro oranžové doplňky, snažte se udržet konzistenci v celém outfitu, tedy color code. To znamená, že by měly být i další části oblečení a doplňků v souladu s oranžovou barvou.

Oranžové odstíny módních doplňků

Reese Witherspoon ve filmu Pravá blondýnka řekla: „Ten, kdo si myslí, že oranžová nahradí růžovou, je na hlavu.” No, dovolíme si nesouhlasit. Pointa je v tom vybrat ten správný odstín, který bude ladit s ostatním oblečením, vaší postavou i osobností. A který to tedy je? Dali jsme pro vás dohromady seznam několika odstínů oranžové barvy, a také pravidla, kterých se při výběru držet.

  • Mandarinková: Tento světlý a živý odstín oranžové je skvělou volbou pro vytvoření svěžího vzhledu. Odstín mandarinky hezky kontrastuje například s tmavými džínami nebo bílými kalhotami.
  • Hnědo-oranžová: Tento teplý a přirozený tón je jako stvořený právě pro podzimní outfit. Hnědá oranžová evokuje představu padajících listů a teplého podzimního slunce. Ale pozor, zároveň je i velmi záludný. Buďte opatrné při jeho kombinaci a vyhněte se barvám jako šedá, hnědá nebo petrolejová. Mohli byste tak nechtěně dodat vašemu outfit až příliš fádní a usedlý dojem.
  • Červeno-oranžová: Pokud chcete vytvořit výraznější look, můžete zvolit právě červeno-oranžovou. A rozhodně se nemusíte bát až přílišné křiklavosti. Tento odstín je plný života, ale i graciéznosti a je vhodný i pro večerní události nebo speciální příležitosti.
  • Broskvová: Broskvový odstín je něžný, romantický a může být kombinován s bílou, světle šedou nebo pastelovými barvami pro lehký a vzdušný vzhled.
  • Tmavě-oranžová: Tento tón je ideální pro formálnější příležitosti nebo do práce. Můžete ho kombinovat se světle šedou, ale i skořicovou nebo světlejšími odstíny oranžové.
  • Korálová: Korálová barva je živá a veselá. Je skvělou volbou jako přechodová barva mezi létem a podzimem a vypadá skvěle s navy, tyrkysovou i petrolejovou.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.