Avantgarda podle značky Pierre Cardin Avantgarda podle značky Pierre Cardin

Avantgarda podle značky Pierre Cardin

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

25. dubna 2023

Jste fanouškem nekonvenčního stylu, který jde proti tradičnímu mainstreamu? Preferujete jedinečnost a kabelky s obřími logy vás děsí? Rádi experimentujete a stále hledáte nové způsoby vyjádření své osobnosti? Potom budete fanouškem avantgardy a jste tu dnes správně. A věřte, že nikdo nemá k tomuto uměleckému stylu tak blízko, jako značka Pierre Cardin.

Značka Pierre Cardin se stala známou pro své inovativní návrhy v podobě geometrických a futuristických prvků a avantgardní myšlení. Díky tomu je dnes symbolem elegance, luxusu, ale také excentričnosti. Kromě módního průmyslu se Pierre Cardin věnuje také dalším oblastem, jako je design interiérů, restaurační byznys a umělecká díla.

Historie značky Pierre Cardin

Pierre Cardin je francouzskou značkou, kterou nezaložil nikdo jiný, než francouzský módní návrhář Pierre Cardin. Ten se narodil v roce 1922, italské vesnici Sant'Andrea di Barbarana. Brzy poté se však s celou rodinou přestěhoval do Francie, a zde také nastartoval svou dráhu módního návrháře. Nejprve jako asistent v módním domě Christian Dior, a později jako zakladatel své vlastní značky. Firmu založil v roce 1950 a už v roce 1953 se stal členem prestižního francouzského sdružení Chambre Syndicale de la Haute Couture, které sdružuje špičkové návrháře vyrábějící luxusní výhradně zakázkově a často pouze ručně vyráběnou módu pro nejvyšší vrstvy. A zdá se, že padesátá léta byla pro Pierra přelomová. Cardin v této době totiž také přinesl revoluční střih. Pánské obleky zbavil širokých rozměrů i naškrobených límečkových košil a mladí muži tím získali novou identitu. Chytrý a elegantní styl, ale nic takového jako jejich otcové. Pryč byly objemné detaily, límce, klopy či manžety. Kalhoty se zúžily a volně visely na bocích. Díky tomu vznikl nový styl pro generaci 60. let. Jeho obleky pak nosili například i slavní Beatles. V roce 1959 Pierre Cardin však módní svět naprosto šokoval vytvořením kolekce později známé jako prêt-à-porter. Při zachování vysoké kvality a luxusu se toto zboží objevilo v obchodech pro širokou veřejnost a stalo se tak dostupné každému, kdo chtěl upozornit na svou výjimečnost. Za tento počin byl Pierre Cardin ze syndikátu vyloučen. Později byl však přijat zpět a dnes se už žádný ze špičkových módních salónů bez kolekce prêt-à-porter neobejde. Jak je tedy vidět, rebelie je ne vždy na škodu. Musíte se při ní ale vždy odprostit od momentálních emocí a dělat to, co je správné dlouhodobě.

Pierre Cardin: od tašek až po letadla

Pro doplňky Pierre Cardin jsou charakteristické hlavně geometrické tvary, unisex móda, inspirace kosmickým věkem a experimentování s novými materiály. Kromě oděvů a doplňků navrhuje ale i nábytek, interiéry, umělecké předměty, a dokonce spolupracoval s automobilovým a leteckým průmyslem.

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

Psaním se zabývá od roku 2016 a lásku ke kabelkám a dalším módním doplňkům chová už od dětství. Orientuje se především na psaní článků, ale i recenzí, newsletterů a e-booků. A největší inspiraci nachází ve francouzském a skandinávském módním stylu.